IJH A/S taber endnu en retssag om kendt gummistøvle.
Mange kender den flotte RUB 1 gummistøvle, skabt af den kendte designer Ilse Jakobsen fra Hornbæk. RUB 1 gummistøvlen har lige været genstand for en retssag, som IJH A/S har ført for Sø-og Handelsretten i København og senest for Vestre Landsret i Viborg.
Sagen drejer sig om, hvorvidt IJH A/S har ophavsret til designet ”RUB 1” og hvorvidt en kinesisk produceret gummistøvle importeret og solgt af Morsø Skoimport A/S i Skive, har krænket IJH A/S’ rettigheder.
Sø-og Handelsretten og Vestre Landsret gav Morsø Skoimport A/S medhold i, at IJH A/S, for det første ikke havde ophavsret til designet RUB 1, og for det næste, at Morsø Skoimport A/S ikke havde krænket IJH A/S’ rettigheder efter markedsføringsloven.
”Sagen er interessant for alle der arbejder med produktion og salg af mode- og beklædningsprodukter” udtaler advokat Peder Agger fra Berg Advokater i Haderslev, der førte sagen for Morsø Skoimport A/S.
Både Sø- og Handelsretten og Vestre Landsret fandt, at RUB 1 gummistøvlen var skabt på basis af en længere designmæssig udviklingsindsats, og at designet var både vellykket og gennemtænkt. Retterne fandt endvidere, at RUB 1 gummistøvlen fremstår skulpturelt, robust og elegant ligesom den kan betegnes, som et trendy modeprodukt.
Desuagtet mente begge domstole, at IJH A/S ikke havde ophavsret til designet RUB 1, da gummistøvlen er sammensat af en række allerede kendte designelementer. Da IJH A/S endvidere ikke kunne redegøre tilstrækkeligt for den udviklingsproces der lå bag RUB 1 gummistøvlens designmæssige udvikling, fandt både Sø- og Handelsretten og Vestre Landsret, at hun ikke havde ophavsret til støvledesignet.
Advokat Peder Agger fortæller, at dommene er i tråd med den retspraksis, der er herskende på området. ”Når der er tale om mode – og beklædningsprodukter, skal der fortsat meget til, før en designer kan kræve ophavsret over sit produkt”.
Domstolene fastslår således, at design af mode- og beklædningsprodukter skal være meget nyskabende samtidig med, at designeren skal være i stand til, at dokumentere den designmæssige udviklingsproces, der ligger bag produktet, hvis ophavsret skal kunne indrømmes.
”Dommene er endvidere udtryk for, at mode- og beklædningsprodukter, der i væsentlig grad er sammensat af design elementer, der genkendes fra tilsvarene produkter, kun beskyttes mod meget nærgående efterligninger,” afslutter advokat Peder Agger.